I n t r o d u c t i e
Op dit fotoblog worden door de leden van Fotokring Beeldhoek hun foto's en het eventuele verhaal daarbij geplaatst. Het is ook de plaats waar interessante foto-zaken aan de orde komen.
We hebben naast Beeldhoek interactief overigens ook een voortreffelijke website. Deze site heeft zijn functie als podium voor de zakelijke dingen en doet dienst als een soort uithangbord. Binnen het blog kun je laten zien waar je mee bezig bent. Beeldhoek leeft.
Namens alle leden van Fotokring Beeldhoek, veel plezier!
Naar de agenda
We hebben naast Beeldhoek interactief overigens ook een voortreffelijke website. Deze site heeft zijn functie als podium voor de zakelijke dingen en doet dienst als een soort uithangbord. Binnen het blog kun je laten zien waar je mee bezig bent. Beeldhoek leeft.
Namens alle leden van Fotokring Beeldhoek, veel plezier!
Naar de agenda
vrijdag 6 juni 2008
Macro fotografie
tien voor half drie...
Sherry tomaatjes...
Vandaag ben ik bezig geweest met een standaardlens (canon 1.4 50 mm) in combinatie met enkele tussenringen van Soligor. Tussenringen doen niets anders als het verlengen van de brandpuntsafstand tussen de lens en de CCD chip. Er zit ook geen glas in deze ringen. De diafragmawaarden worden wel doorgegeven. Het effect is dat je met je lens veel dichter bij het onderwerp kunt komen. Kleine voorwerpen worden hierdoor groter. De scherptediepte neemt relatief gezien af.
Als fotograaf moet je zorgvuldig controleren hoeveel scherptediepte je met de gekozen diafrafmawaarde bewerkstelligd. Je moet dit controleren met het speciale controleknopje op je camera. Bij het indrukken zie je de lens dan donkerder worden, maar gelijktijdig zie je de scherpte in de periferie van het gekozen scherptegebied toenemen. Omdat dit een precies werkje is, is het handig om rust in te bouwen met een statief. Je kunt dan meer op je gemak -en dus nauwkeuriger- werken.
Het experimenteren is leuk. Je merkt dat je door met scherpte en onscherpte te spelen zelf kunt bepalen waar de aandacht naar toe moet gaan. Je wordt op dit aspect ook kritischer bij het beoordelen van andere foto's.
De ringen zijn relatief goedkoop en met een beetje experimenteren kun je leuke resultaten bereiken. We zouden bijna vergeten hoe mooi je kleine objecten kunt verkennen met fotografie.
De foto's hier zijn gemaakt met een één tussenring. De camera stond op statief buiten onder de parasol. Een klein extra flitsje voor wat meer diepte.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Ik mag wel zeggen dat je eerste experimenten goed gelukt zijn.
Er zijn twee problemen die macro fotografen veelal tegenkomen.
1) het licht, men wil in het algemeen het onderwerp gelijkmatig belichten. Productfotografie, zoals het horloge.
2) Men wil reflecties vermijden in spiegelende onderwerpen. Zoals bij de tomaatjes.
Hiervoor zijn speciale opvouwbare fototentjes in de handel. De belichting regel je door aan de zijkanten, onder, boven en achter lampen op te stellen die door het doek een diffuus licht afgeven.
Tip: bij Ikea zijn mat-wit plastic opbergbakken te koop die je op zijn kant kunt gebruiken om je onderwerp in te leggen, De voorkant (Is dan de open kant) kun je met een wit laken dichtmaken. Hierin maak je een gat voor de lens.
Een vak apart, macrofotografie.
Kijk hier maar eens voor foto's:
http://forum.belgiumdigital.com/forumdisplay.php?f=43
http://forum.belgiumdigital.com/forumdisplay.php?f=74
Een reactie posten