zondag 30 november 2008

Project Someren



We zijn met Fotokring Beeldhoek met een foto project bezig voor de gemeente Someren zoals in vorige posts al is vermeld. De bedoeling is om de onderdelen waar de gemeente zich mee bezighoud in beeld te brengen, denk aan burgelijke stand, welzijn, sociale zaken e.d. Op zich lijkt dat geen probleem maar er komt iets meer bij kijken. De foto's worden geacht close genomen te zijn, dus dicht op het onderwerp. Als ik dan door de gemeente loop zie ik eigenlijk niets anders dan afvalbakken, paaltjes, verkeersborden en bestrating. Die dingen zijn al erg veel door de collega fotografen in beeld gebracht. Deze dingen weggelaten zie ik plotseling niets meer om vast te leggen. Ik kijk dan rond en in gedachte herhaal ik dan gemeente, gemeente, gemeente. Maar ik zie het niet... Nog een probleem is de tijd van het jaar, je kunt nu niet s'avonds even rustig door Someren fietsen, het is te koud en te donker. Daarom zal mijn bijdrage beperkt zijn tot de weekenden. Wat wel jammer is want het is best wel lekker om op een zwoele zomer avond met je camera erop uit te trekken. Gisteren liepen we met enkele mensen door Someren en kwamen we langs de sporthal. Hier binnen kwamen we weer wat op temperatuur en daar heb ik bovenstaande foto gemaakt. Of hij aan de richtlijnen voldoet....geen idee. Volgende week als het weer wat meewerkt nog eens een poging wagen.

zaterdag 29 november 2008

Graag een reactie...

Deze foto heb ik niet ZELF gemaakt maar deze spreekt mij wel enorm aan. Deze foto is gemaakt door een goede vriend van mij. Zouden jullie deze foto's eens kunnen beoordelen? (Misschien is hij dan ook wel geïntreseerd in de de Discovery groep ;) )



donderdag 27 november 2008

Op de terugweg...



Het was tegen de avond, het licht van de ondergaande zon scheerde nog net over het landschap. Rijdend op weg naar huis tussen enkele buien door. Opgenomen in het duitse landschap, ergens tussen de Rijn en de Moesel.

zaterdag 22 november 2008

IVN cursus


Ter aanvulling op het vorige bericht: Even pauze bij het cameraspreekuur!! Ad

Fotocursus bij het IVN



Mathy en Peter M. geven bij het IVN Asten een basiscursus fotografie. Afgelopen donderdagavond was de eerste avond en vandaag hebben we een cameraspreekuur gehad. 30 cursisten betekent bijna 30 verschillende fotocamera's, van compact tot spiegelreflex. Dat is wel ooit even zoeken op de diverse camera's om de goede knoppen te vinden en zo de juiste uitleg te geven. Maar het is gelukt. We hebben 30 enthousiaste cursisten, dat werkt wel fijn. Ondanks de kou zijn er toch diverse mensen even naar buiten getogen om het geleerde in de praktijk uit te proberen.

vrijdag 21 november 2008

Fototentoonstelling Fotoclub ‘LUCIFER’ Vessem 29-12-08


Hierbij nodigen wij U uit voor de jaarlijkse fototentoonstelling van Fotoclub ‘LUCIFER’ uit Vessem die gehouden wordt van: VRIJDAG 26 TOT EN MET DINSDAG 30 DECEMBER. De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

De tentoonstelling bestaat uit meer dan honderd foto’s van de leden met onderwerpen van ver en dichtbij, alsook foto’s rond een thema, dit jaar is dat:
‘ROOD'. Bovendien is er in de grote zaal een beamershow met werk van de leden met gevarieerde onderpen zoals: architectuur, landschappen en vreemde culturen .
De expositie wordt als vanouds gehouden in: Gemeenschapshuis ‘D’n Boogerd’ te Vessem, St. Servatiusstraat 6.

Op MAANDAG 29 DECEMBER om 20.00 uur vindt de traditionele avond plaats, waarop leden van alle regio/rayonclubs worden uitgenodigd om, onder leiding van een gastspreker, kritisch naar de foto’s te kijken. Gastspreker zal dit jaar zijn: Peter Roggeband, architect en amateur-fotograaf uit Rotterdam. Het belooft weer een boeiende avond te worden. Wij nodigen u daarom van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet, namens fotoclub LUCIFER
Katja Stokman

donderdag 20 november 2008

Someren




Twee zaken vielen mij op toen ik gister naar Someren reed.Eerstens een groot aantal afgezaagde berkenboompjes langs de provinciale weg.Dus veel loze palen met de rubber banden los eraan hangend. Vervolgens zag ik het eerste begin van de bouw van het nieuwe Witven, het bouwrijp maken van het terrein met de opvallende markeringspaaltjes. ad

dinsdag 11 november 2008

Brabantse Dag 2008







Prachtige wagens tijdens de Brabantse Dag 2008. De uitbeeldingen van de deelnemers was van een hoog niveau. Ben R.

zondag 9 november 2008

Het bestaat nog!




Dwalend door de omgeving van Someren maakte ik een opname van enkele van die landelijke taferelen waaraan dit gebied zo rijk is (bij het Keelven en tussen Someren en Someren-Eind).

dorpslandschap


afwateren, egaliseren, en dan bouwen



ad

Eindhoven ontwaakt



Eindhoven, 07:25 uur. De stad ontwaakt, in de Vesta toren zijn aan de lichten te zien nog maar enkele mensen wakker, in het restaurant bij V&D is men bezig met de schoonmaak. De zon komt op en het zal niet lang meer duren voordat de hele stad weer in bedrijf is.
(Om een of andere reden krijgt de foto op het blog niet de warme ochtendkleuren mee die het wel heeft, ook na opnieuw uploaden niet.)

Stadslandschap



Een recente foto van het Eindhovense stadslandschap. Van links naar rechts zie je het PSV stadion, de Lichttoren, Mediamarkt, Piazza, Station met daarachter de Kennedytoren,TU, het oude PTT sorteerkantoor, en aan de rechterzijde het stadshart vanuit de achterzijde gezien, rechts eindigd de foto bij de Heuvel Gallerij.
Wil je het iets beter zien, klik dan op de foto voor een grotere versie.

donderdag 6 november 2008

Dorpslandschap


Foto van stads of dorpslandschap uit de regio




Wie doet er mee? Zet de foto op het blog http://beeldhoekinteractief.blogspot.com/ onder vermelding van label: ED foto. Het mag natuurlijk uitdagender....

Themadag ‘Tussen schilderkunst en fotografie’



Dit schilderij m.b.v. de fotografie is van mij en niet van de heren hieronder...

Datum: 29 november 2008
Tijd: 11.00 –16.00 uur
Plaats: CVA Tilburg
Docent: Rebecca Nelemans en 2 gastdocenten

Bijdrage: € 12,50 Voor de lunch a € 7,50 kunt u apart inschrijven
Aantal dagdelen: 2

Photoshop heeft de donkere kamer vervangen en daarmee ook een wereld aan mogelijkheden geopend waardoor fotografie en schilderkunst steeds meer raakvlakken krijgen.

Veel kunstschilders worden geïnspireerd door fotografie en fotografen nemen op hun beurt ook steeds vaker schilderijen als uitgangspunt voor hun foto’s. Kunstwerken met een mengvorm van fotografie en schilderkunst zie je steeds meer verschijnen. Kortom, de lijn tussen fotografie en schilderkunst is aan het vervagen. Een interessante ontwikkeling!

Deze themadag staat dan ook in het teken van deze vernieuwende ontwikkeling. In de ochtend houdt Rebecca Nelemans een boeiende lezing met veel film- en beeldmateriaal over dit thema. In het middaggedeelte zien we twee presentaties van kunstenaars die zowel schilderkunst als fotografie verwerken in hun kunstwerken; Oscar Voch en Stijn Peeters, werk van Stijn Peeters is terug te vinden op: Stijn Peeters

Rebecca Nelemans is afgestudeerd als kunsthistorica in 1993. Ze werkt als docent bij o.a. de Nieuwe Veste in Breda, maakt tentoonstellingen en schrijft voor kunstenaars, initiatieven en met regelmaat voor BN DeStem. Daarnaast is zij nauw betrokken bij diverse Van Goghinitiatieven in Etten-Leur, Tilburg en Zundert.

Uitnodiging portfoliobespreking



Op 19 november 2008 wordt door de stuurgroep van afdeling Noord Brabant Oost een portfoliobespreking georganiseerd. Het doel van deze bespreking is door middel van directe reflectie van eigen fotowerk ons te stimuleren tot kwaliteitsverbetering.

De bespreking is in feite gericht op de individuele fotograaf, maar dient ons allen.
Dus ook als je geen portfolio meebrengt, ben je welkom. Jan Kok, docent fotografie aan de FotoVakSchool en cursusleider fotobespreken in clubverband bij het CVA Noord-Brabant, zorgt voor de bespreking van de portfolio’s. De portfolio’s worden aanvullend met een beamer gepresenteerd, zodat de gehele zaal de presentatie kan volgen.

Datum: 19 november 2008
Tijd: 20:00 - 22:30 uur(zaal open vanaf 19:30 uur

Locatie: Zalencentrum de Ambassadeur
Lodewijk Napoleonplein 21
5616 BA - Eindhoven

Toegang en bespreking zijn gratis. De bespreking is openbaar. Aangezien er maar een beperkt aantal portfolio’s besproken kan worden, dient men zich vooraf aan te melden. Voor de organisatie verzoeken wij ook publiek zich aan te melden.

Aanmelden vóór 14 november 2008, via: stuurgroep@fotobond-brabantoost.net

Per portfolio bij voorkeur maximaal 5 foto’s. Fotoformaat minimaal 20 x 30 cm (voorzien van passe-partout) De portfoliobesprekingen zijn in volgorde van aanmeldingen. Bij te veel aanmeldingen beslist de organisatie welke portfolio’s besproken worden.

Informatie: zie mail secretaris

maandag 3 november 2008

Dag Rotterdam en Nederlands Fotomuseum




Na een druilerige zaterdag biedt de zondagmorgen alle ingrediënten voor een fijn dagje uit. We hebben het plan om de fototentoonstelling van Martien Coppens in het Nederlands Fotomuseum te bezoeken. Met indrukwekkende beelden van ook het Eindhoven van de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw. Ongelooflijk hoe hij mensen weergeeft met zoveel tekening in het gezicht (in tegenstelling tot het hedendaagse gefacelifte uiterlijk). Ook zijn abstracten zijn boeiend om naar te kijken.


Tegelijk is er dit weekend het "Fotofestival aan de Maas 2008", waar 19 collega-verenigingen van vrijetijdsfotografen exposeren en deelnamen aan een wedstrijd met als thema "Dynamisch Rotterdam". Dit naar aanleiding van het fotoboek van Cas Oorthuys "Rotterdam, dynamische stad" uit 1959. Het geeft mij een Someren-gevoel. De expositie biedt een allegaartje aan foto's, soms boeiend, soms gewoon. Opvallend is dat ze allemaal tegen een wand gespijkerd of geplakt zijn (dus zonder de bekende lijsten met glas).


Tot slot gingen we daar de deur uit met een gratis afdruk (33 x 48 cm) van een foto, die ik die morgen enkele meters terug had gemaakt. Er was toen een mooi licht om unieke foto's van de omgeving van de Wilhelminakade te maken. De afdruk is gemaakt in een stand van HP, die graag wil laten weten hoe makkelijk en goedkoop het zelf afdrukken is. In ieder geval heb ik er een mooie afdruk op stevig papier aan overgehouden. Op de foto's wat lijnenspel van de Erasmusbrug in de ochtend en weerspiegeling van de de avondzon in de hoogbouw.

Workshop met Willem Laros

Een tijdje terug heb ik een workshop gevolgd in safaripark de Beekse Bergen. Dit onder leiding van natuur fotograaf Willem Laros. Opzich was het goed georganiseerd en leuk om te doen. Of ik er nu echt veel van heb geleerd betwijfel ik. Maar het was vooral leuk om door het park te kunnen lopen met een groepje collega (hobby)fotografen.

Hier onder een aantal foto's die mij het meest aanspreken na selectie.

zaterdag 1 november 2008

Foto maken van Bestuur AGK Puur Sangh



Had ik gisteravond toch wel even een uitdaging om in korte tijd met flitslicht een groep van 7 mensen te fotograferen die op een nette manier op een website in beeld moeten kunnen worden gebracht. Het ging om het bestuur van AGK Puur Sangh. Het mocht geen traditionele groepsfoto worden omdat de verhoudingen dan niet klopten. Gewenst was een lange smalle foto... verhoudingen 6:2 of 6:8 o.i.d.

Ik heb vervolgens de mensen meerdere malen 2 aan 2 gefotografeerd. Een flinke hoeveelheid licht, lekker veel diafragmeren en daarna aan elkaar lussen. Kleurcorrectie (het cluster van foto's) achteraf met de raw bestanden als vertrekpunt. De foto moest recht genomen worden omdat je anders met de tafel niet uit komt. Ook handen en armen moeten goed liggen, binnen de marges.

Met de stichautomaat leverde niet het gewenste resultaat. Daarom dit maal handmatig. Aansluitend enkele portretten op onderdelen wat aangepast.

Dit is een lichte versie van het resultaat. Hij zal worden geplaatst op de website van het koor AGK Puur Sangh