maandag 23 juni 2008

zware jongens


Net thuis van een mooie reis naar Toscane. Natuurlijk onderwerpen te over die de moeite van het fotograferen waard zijn. Het begint al bij de eerste stop langs de autoweg.

Een komisch plaatje van drie mannen die kennelijk wat uit het lood zijn geslagen. Wat er verder nog allemaal is vastgelegd: daar zullen we het nog wel eens over hebben.

ad

mijn vlaanderland


laat me alvast een voorproefje plaatsen op het clubuitje dit jaar. Ik zal er niet bij zijn, Dus ben ik in het voorjaar al maar eens naar het land van de Flandriens getogen. Iets zuidelijker dan waar we met de club domicilie vinden. Deze foto is gemaakt in de omgeving van Geraardsbergen. "t stikt er van de kapellekes. Niet alleen wat dat betreft net ons Zuid-Limburg. 't fietsen geeft eenzelfde soort sensatie.

zondag 15 juni 2008

Werk fotograferen.



Nu zullen er na het lezen van de kop en bij het zien van deze foto's vraagtekens opkomen. Toch is het waar, ze hebben beide als onderwerp werk. Deze foto's zijn afgelopen vrijdag gemaakt in opdracht van Heijmans. Het is komende week mijn taak om ongeveer 35 á 40 mooie foto's te schieten voor in kantoor aan de muur met als onderwerp Heijmans Wegenbouw.
Nu zullen de vraagtekens alleen maar groter worden, of niet soms?
Goed, de uitleg.
Ik ben begonnen in de werkplaats in Rosmalen, da's niet zo moeilijk te raden. Onderwerp: groot onderhoud aan een asfalteringsmachine.
De andere foto is gemaakt op de golfbaan tussen Helmond en Aarle-Rixtel. Heijmans heeft op 15 golfbanen in Nederland het onderhoud, hiervoor hebben ze diverse machines gestationeerd, dit was voor mij ook nieuw hoor. Op de golfbaan fotograferen maakte mijn dag wel lekker afwisselend. En het was ook leuk, de Greenkeepers deden hun werk en ik reed er in een elektrisch wagentje achteraan om zodanig positie te kiezen dat het duidelijk is dat we op een golfbaan zijn.

zondag 8 juni 2008

roest


Bij een rondwandeling door de tuinen van galerie Bogaard kwam ik een staalconstructie tegen die gedeeltelijk was opgebouwd uit aan elkaar gelaste stukjes staal.

Kiezen was moeilijk, daarom een collage van 6 plaatjes.

ad

zaterdag 7 juni 2008

Dieren op de foto.



Waar kun je het beste dieren fotograferen, behalve in een weiland de koeien of thuis je hond of kat, juist, in een dierentuin. Goed, dan ben je er, het stikt er van de dieren en je begint foto's te maken. Maar dan stuit je op problemen. Op het ene moment moet je in de volle zon werken, het andere moment in de schaduw of in een binnenkooi.
Sommige dieren bewegen helemaal niet, andere rennen en springen zo in het rond dat je ze onmogelijk fatsoenlijk op de foto krijgt. Honderden foto's maak je en je gaat in een hoog tempo van kooi naar kooi. Dat hoge tempo is omdat je het liefst ALLE dieren wilt hebben gehad. Dan komt thuis de desillusie, uit honderden foto's kom je na selectie maar tot een stuk of dertig "mooie" foto's die eigenlijk maar van zo'n 8 verschillende dieren zijn gemaakt. Op de meeste foto's kijken de dieren en diertjes NET de verkeerde kant op of ze draaien zich op het moment supréme op hun zij om een middagdutje te doen om voorlopig niet meer overeind te komen.
Volgende keer wat minder dieren op de foto zetten en voor ieder dier ietsje meer tijd nemen.
TOCH MAAR EEN ABONNEMENT OVERWEGEN?



vrijdag 6 juni 2008

Macro fotografie


tien voor half drie...


Sherry tomaatjes...

Vandaag ben ik bezig geweest met een standaardlens (canon 1.4 50 mm) in combinatie met enkele tussenringen van Soligor. Tussenringen doen niets anders als het verlengen van de brandpuntsafstand tussen de lens en de CCD chip. Er zit ook geen glas in deze ringen. De diafragmawaarden worden wel doorgegeven. Het effect is dat je met je lens veel dichter bij het onderwerp kunt komen. Kleine voorwerpen worden hierdoor groter. De scherptediepte neemt relatief gezien af.

Als fotograaf moet je zorgvuldig controleren hoeveel scherptediepte je met de gekozen diafrafmawaarde bewerkstelligd. Je moet dit controleren met het speciale controleknopje op je camera. Bij het indrukken zie je de lens dan donkerder worden, maar gelijktijdig zie je de scherpte in de periferie van het gekozen scherptegebied toenemen. Omdat dit een precies werkje is, is het handig om rust in te bouwen met een statief. Je kunt dan meer op je gemak -en dus nauwkeuriger- werken.

Het experimenteren is leuk. Je merkt dat je door met scherpte en onscherpte te spelen zelf kunt bepalen waar de aandacht naar toe moet gaan. Je wordt op dit aspect ook kritischer bij het beoordelen van andere foto's.

De ringen zijn relatief goedkoop en met een beetje experimenteren kun je leuke resultaten bereiken. We zouden bijna vergeten hoe mooi je kleine objecten kunt verkennen met fotografie.

De foto's hier zijn gemaakt met een één tussenring. De camera stond op statief buiten onder de parasol. Een klein extra flitsje voor wat meer diepte.

woensdag 4 juni 2008

zondag 1 juni 2008

Straattheater


Vandaag was stond Asten in het teken van kunst en straattheater. Een mooie gelegenheid dus om portretten te schieten. Verschillende mensen van de fotoclub waren met hun foto gereedschap in de weer. Ik ben met Ad een keer langs de kramen gelopen en uiteraard diverse terrasjes bezocht om niet uit te drogen met dit prachtige weer.

Fotograferen in de Peel



Hierboven de roodbonte specht, het eerste kadootje tijdens een heerlijke wandeling door de Peel. Dit maal hebben we de korte -voor velen bekende- route gedaan.



De knuppelbrug als catwalk...



Vrij als een vogel