dinsdag 30 oktober 2007

Techniekavond Photoshop 22 november!



De techniek avond die we begin dit jaar mochten beleven door de inzet van Peter Maas, krijgt een vervolg. Noteer in je agenda maar 22 november als extra avond die je voor de fotokring reserveert.

Ik ga proberen om het ombouwen van mijn foto's naar zwart-wit in photoshop te laten zien. Ik heb het simpele idee om met de laptop en beamer in real time aan een aantal foto's te gaan prutsen, en op die manier een aantal methodes de revue te laten passeren die ik ken, en die ik gebruik. Verwacht niet dat ik alle wijsheid en kennis in huis heb. Dat zeker niet. Ik verwacht eerder dat ik nog wat tips van jullie mee krijg. Dat is namelijk ook de inzet vanaf het begin geweest. Beetje leren van elkaar, in de digitale fotografie wereld waar we allemaal nog eenoog zijn.

zondag 28 oktober 2007

Musicalproductie Anatevka




Gisteravond naar de uitvoering Anatevka geweest, waar onder andere Jong Nederland en het Astens Gemengd Koor Puur Sangh aan deelnamen. Mij was kort voor de voorstelling gevraagd om een groepsfoto te maken van het koor. Veel tijd om na te denken had ik niet. De tijd en de ruimte om op te stellen was beperkt.

Je stelt jezelf vragen. Welke lens? 17-40 4.0 L? Is die lichtsterk genoeg? Of 50mm, maar dan géén zoom en 1.4? Flits je wel of flits je niet? Is het bestaande licht voldoende? Hoe krijg ik iets van het decor op de foto? Mensen willen zichzelf toch herkennen. Dan toch maar dichterbij en minder overzicht. Ook tijdens de voorstelling heb ik enkele foto's gemaakt. Ik plaats alvast twee van de foto's die ik gemaakt heb. De andere foto's vinden jullie binnenkort onder 'links' bij Mathy Heijmans.

Het was een geweldige uitvoering! Het doet je iets als je ziet waar Asten toe in staat is. Het pakte me al vrij in het begin. Een echt moment van kippenvel. Het moment dat het toneel vol loopt met allemaal zingende mensen die er stuk voor stuk voor gaan. De muziek zwelt aan. Het licht klopt. De organisatie, het decor, de mensen, de kleding, de muziek... Fantastisch. Wat een binding, wat een samenwerking!

PS:
Het bleek maar weer eens dat het maken van foto's onder slechte lichtomstandigheden, je mag immers niet flitsen en je wilt toch een mooi plaatje maken, niet meevalt. Er is weinig licht. Het licht verandert voortdurend van kleur. Het opvallend licht verandert voortdurend en de spelers staan niet altijd in de lichtbundels. Achteraf selecteren dus.

1.: Scherp stellen
Door een meer te diafragmeren, krijg je meer scherptediepte. Als je de scherpte in het donker niet goed kunt vaststellen, is het slim om te diafragmeren. De DOF neemt toe, de kans op verkeerd scherpstellen neemt af. Als de afstand groot genoeg is en de lens op 'oneindig' kan staan is dat natuurlijk ook goed.
2.: Iso waarde instellen
Ook al kan de camera 3200 iso aan, probeer het ontstaan van ruis te voorkomen. Zorg dat de iso waarde zo laag blijft maar wel zodanig dat je uit de hand kunt blijfen fotograferen 1/40-1/60 seconde (bij een brandpuntsafstand van 50 mm).
3. Stel kleurtemperatuur in en of fotografeer in RAW
De verschillende kleuren kunstlicht (kleurtemperatuur) zijn een probleem. Je kunt er echter van uit gaan dat de lampen over het algemeen warm van kleur zijn. Stel de camera dan ook op
een warme kleur in, dat voorkomt achteraf extreme correcties. RAW bevat uiteraard alle informatie in het digitaal bestand die een kleurcorrectie achteraf goed mogelijk maakt. Het nadeel is de bewerking en de forse opslag (grote databestanden).
4. Meet spot of multi
Weet wat je meet en ben je vooral bewust van de grote meetverschillen die je krijgt als je de camera hoger of lager op het verlichte vlak richt. Spotmeting is perfect, tot ze de lampen wisselen of de speler onder de lamp uit komt.

http://www.musical.jnasten.nl./
http://www.puursangh.nl/

vrijdag 26 oktober 2007

Foto expositie Veghel


Fotoclub Veghel nodigt FK Beeldhoek en andere geïnteresseerden uit voor haar expositie 2007 . Er wordt een grote verscheidenheid aan foto’s getoond en ook zijn er een aantal audiovisueel-presentaties te zien van leden die het hele jaar met enthousiasme naar deze expositie hebben toegewerkt. Wij stellen uw aanwezigheid erg op prijs.

De expositie wordt gehouden op:
zaterdag 3 november van 11.00 - 17.30 uur
zondag 4 november van 10.00 - 17.30 uur

Lokatie: De Hertoghof, Burg. de Kuyperlaan 6 te Veghel, nabij Bejaardencentrum Joachim en Anna en de Lambertuskerk. De entree is gratis. Voor meer informatie 0413 363183 en 0413 340682 en 06 2264 5311 Fotoclub Veghel, Spoorven 3, 5464 PA Veghel info@fotoclubveghel.nl

woensdag 24 oktober 2007

Mensen, het is gelukt !!


Vanavond heb ik met hulp van Mathy voor elkaar gekregen dat ik voortaan ook berichten en foto's kan plaatsen. Ik heb zelfs op dit blog (ik moet er nog aan wennen) onder 'links' een link toegevoegd naar... jawel, mijn eerste website ! Gaat dat zien !

groeten adfoto

dinsdag 23 oktober 2007

Herfst en fotograferen


De komende weken krijgen we weer prachtige kleuren van de herfst te zien. Op deze foto, een staalblauwe lucht in spiegelend water met de beginnende verkleuring van de bladeren. Graag zou ik in deze periode wat meer tijd hebben om al dat moois vast te leggen, maar helaas dat moet maar net lukken, ik zal geluk moeten hebben met het weer.

De herfst is voor veel fotografen aanleiding om de natuur in te gaan. Prachtige kleuren versterkt door opkomende of ondergaande zon, paddestoelen, vergezichten. De natuur maakt zich op voor een lange winterslaap. Laaghangende mist geeft je foto's een mysterieus tintje. Mooie wolkenluchten maken een foto van een boerderijtje compleet.

Je hoeft niet zo vroeg op te staan als in de zomer om een zonsopkomst te zien. Mijn eerste herfstfoto van dit jaar. Een rustige waterkant met mooie bomen tot ver op de horizon. Het wordt genieten in de weekenden!

zondag 21 oktober 2007

Eigen webruimte


Tja, en als je dan toch bezig bent lijkt het ook wel handig om voor iedereen de webruimte alvast neer te zetten om het allemaal heel erg gemakkelijk te maken. De ruimte is vooralsnog gratis en je maakt zelf uit wat je er op zet.
Het enige wat je moet doen is de software van Picasa downloaden en installeren (http://picasa.google.nl/) Als je picasa eenmaal hebt geïnstalleerd dan kun je de foto's die je wenst naar believen uploaden.
Mocht je willen voorkomen dat je te grote bestanden gaat uploaden (je wilt immers niet alles weggeven), zorg dan dat je een speciale map hebt met klein gemaakte bestanden. Kijk naar de foto van deze tulpen. Hij wordt weliswaar klein in dit weblog geplaatst, maar opent groot als je er op klikt omdat het bestand als zodanig is ge-upload (is dat een goed woord?).

Hulp nodig? Bellen.

Project "Mensen aan het werk"


Samen met een groot aantal leden hebben we onlangs bij elkaar gezeten in de brouwerij (http://www.indebrouwerij.nl/)om de oogst te bezien van het project "Mensen aan het werk" wat in het voorjaar van 2007 is gestart. Het project wordt uitgevoerd in het gebied zo om en nabij de Peel. Het levert een mooie input op voor onze tentoonstelling in 2008 en het blijkt een inspirerend project te zijn voor een aantal mensen om op een andere manier te gaan fotograferen.


Johanna Geboers creatief, Lux-et-Terra



Onlangs heb ik een bezoek gebracht aan Lux-et-Terra. Het terrein wat in beheer is bij Luciën van der Eerden is gelegen aan de Oeyenbraak 2 in Lierop (http://www.lux-et-terra.nl/). Het was een mooie zondagochtend en er waren veel bezoekers. Ik heb genoten van de mooie beelden en het vakmanschap.

Een van onze vrouwelijke fotoleden Johanna Geboers, exposeerde samen met een groot aantal collega beeldhouwers. Johanna heeft de laatste tijd minder gefotografeerd omdat ze de liefde voor het beeldhouwen echt ontdekt heeft. Eens per jaar in oktober worden de werkstukken van de deelnemers in het bos geexposeerd. Johanna had er ook diverse werkstukken staan. Hieronder een foto van een van haar beelden. Dit beeld kreeg de naam mee: Balans.

Johanna vertelde me dat haar computer onder het stof zat en dat de digitale fotografie daarmee ook op een lager pitje was komen te staan. Niettemin had ik de indruk dat haar liefde voor het fotograferen nog steeds aanwezig is.

De geboorte van ons interactieve webleven

Voor wie en van wie:
Beeldhoek interactief is een weblog voor en door leden van fotokring Beeldhoek. Het weblog gaat over onze passie fotografie. Wij plaatsen artikelen die op de een of andere manier gerelateerd zijn met onze hobby. Variërend van nieuwe technieken tot de bespreking van een gezamenlijke of individuele fotoactiviteit. Beeldhoek interactief probeert (bijna) dagelijks over fotografie te berichten. Dat zou moeten lukken met een aantal mensen. De artikelen worden geschreven door enkele leden van FK Beeldhoek bloggers. Dit fotoblog beoogt een interactieve aanvulling te zijn op de website van de club http://home.planet.nl/~fotokringbeeldhoek/.

Eigen bijdrage als blogger:
Mocht je het leuk vinden om op regelmatige basis (minimaal 1 maal per maand) een artikel te schrijven op Beeldhoek interactief, stuur dan een mailtje naar beeldhoek@gmail.com. Beeldhoek interactief is opgericht op zondag 21 october 2007 door Mathy Heijmans.

Suggesties:
Heeft een u een suggestie voor een artikel op Beeldhoek interactief? Deze zijn van harte welkom! Gebruik hiervoor bovenstaand e-mailadres. Beeldhoek Interactief op je eigen website.

Copyright:
Op alle teksten en foto's van Beeldhoek interactief berust copyright. Beeldhoek interactief en de desbetreffende auteurs bezitten hiervan het copyright, tenzij anders aangegeven. Deze teksten en afbeeldingen mogen niet zonder schriftelijke toestemming van Beeldhoek interactief door derden overgenomen worden. Het is wel toegestaan de informatie uit onze RSS feed te gebruiken zolang hierbij bronvermelding plaatsvind.

Aansprakelijkheid:
Beeldhoek interactief besteedt veel zorg aan het verstrekken van actuele en correcte informatie, zij kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor, noch is aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. In de meeste artikelen wordt de persoonlijke mening van de auteur over het besproken onderwerp verwoord, deze mening hoeft geenzins overeen te komen met werkelijke feiten.

Een nieuw initiatief...

Het moest er dan maar eens van komen. Vandaag heb ik wat tijd ingeruimd om iets nieuws op te zetten. Een goed moment om de oude digitale sporen op te ruimen (voor zover dat kan) en het digitaal leven te vernieuwen. Voor andere leden van de fotokring mogelijk een kans om het eigen werk wat toegankelijker te maken en te exposeren.